Автор: Виктор Блъсков, Труд Следвайте Гласове в  Родните стожери на истината,

...
Автор: Виктор Блъсков, Труд Следвайте Гласове в  Родните стожери на истината,
Коментари Харесай

В Германия и Австрия има драстично увеличение на престъпността заради мигрантите. factcheck.bg лъже и манипулира данните

Автор: Виктор Блъсков, " Труд "  Следвайте " Гласове " в 

Родните стожери на истината, factcheck.bg са решили да вършат инспекция на обстоятелства на изказване на Тошко Йорданов, че престъпността в Германия, Австрия и Италия пораства заради мигрантите.

Тяхната публикация е открита неистина и дезинформация. Което е иронично за факт чекъри, които би трябвало да наблюдават точно за това. Щом желаят факт чек, дано създадем факт чек на тяхното погрешно изказване.

Твърдение:

Factcheck.bg твърди, че Тошко Йорданов лъже като споделя, че има нарастване на престъпността в страни като Германия, Австрия, Нидерландия и Италия.

Поради незнайна причина, factcheck.bg ревизират статистика за 2022 година, макар, че Тошко Йорданов не е пояснил, а бежанската вълна в Европа е от 2015 година. Също по този начин, Йорданов ясно декларира " от мигранти сходни на тях ", а не директно от " сирийци и афганистанци ". Това е значимо, тъй-като тезата на factcheck.bg за неналичието на престъпност в Германия се основава на това, че Германия събира данни за престъпност на хора с народност отвън Европейския съюз, само че не прецизира дали са сирийци или афганистанци.

Проверка:

Абсолютно правилно е, че има нарастване на престъпността в Германия и Австрия от 2015 насам и тя е обвързвана с мигранти. В казусът на Австрия има директна връзка сред афганистанците и сирийците, тъй-като Австрия събира данни по народност и афганистанците и сирийците имат най-голямата престъпност по отношение на размера на популацията си. 

Проверката ни се отнася към този момент за Германия и Австрия заради големия размер на тематиката, само че при интерес от factcheck.bg или липса на подготвеност да поправят своите неистини, ще проверим и за престъпността в Италия и Нидерландия.

Първо, в тяхната “проверка ” се прави без причина съпоставяне сред престъпността от 2022 и тази през 2023 година.

Тошко Йорданов в никакъв миг не загатва, че престъпността е повишена в предходната година. Той ясно и категорично споделя, че изцяло е повишена от мигранти от Афганистан и Сирия. Никъде не се споделя годината 2022, върху която концентрира цялата си теза авторката.

Адекватно би било да се одобри за насочна точка да вземем за пример 2015 година, когато стартира бежанската рецесия в Европа. Именно през тази година 1,3 милиона души, най-вече от Сирия, идват на континента като бежанци.

Германия

Авторката твърди, че равнищата на престъпност в Германия не се наблюдават съгласно народност. Въпреки това, Германия събира данни за закононарушенията на мигранти по отношение на закононарушенията на германци. Документ на вътрешното министерство на Германия от 2022 година брои какъв брой тъкмо нарушители имат немско поданство и какъв брой са мигранти за всяка незаконна група. Според статистиката, 1,309,906 нарушители са немски жители, а 783,876 нямат поданство. 310,062 нарушители пък са мигранти. Дори през 2022 това съставлява напредък на престъпността - въпреки министерството да отбелязва, че огромна част са закононарушения срещу закона за леговище (т.е. Бежанци, които не съблюдават документите, например). Все отново, даже през 2022 година е имало 19,8% напредък на тежки закононарушения и половите закононарушения с 20,1% напредък.

Същият отчет, на 39-та страница, демонстрира таблица на престъпността, разрушена по германци и чужденци. През 2015 се вижда извънредно внезапен скок от 47,7% повече закононарушения от чужденци. Тоест, през 2014 година общо е имало 617,392 чужденци нарушители, което отново е нарастване по отношение на 2013. А през 2015 година е имало цели 911,864. За съпоставяне, нарушителите от немски генезис даже понижават, като през 2014 са 1,532,112, а през 2015 година са 1,457,172. 

През 2016 година обвинените нарушители от непознат генезис още веднъж скача до 953,744. Бройката нарушители от непознат генезис продължава да е по-висока от равнищата преди 2014 година, въпреки да не стига равнищата от 2015 и 2016.

Дори като се извадят закононарушенията по отношение на имиграционния закон, отново има напредък от 12,8% през 2015 и 10,9% от 2016 година на нарушителите от непознат генезис.

Ако въпреки всичко се прави съпоставяне от годините, когато занапред стартира бежанската вълна, има обилие от данни за растежа на престъпността. Правени са отчети за престъпността в Германия по народност и отчет през 2018 година доближава до извод, че растежът на престъпността през 2015 и 2016 (първите години на бежанската криза) се дължи на 90% точно на мигрантите. През 2015 и 2016 Германия отбелязва напредък от 10,4% на престъпността от принудителен темперамент (което включва половите престъпления). 

Статия от Financial Times през 2017 година се базира на отчет от немското вътрешно министерство, което сочи, че има 52% нарастване на закононарушенията от мигранти по отношение на 2015 година. Според вътрешния министър на Германия по това време, има над 90% повече имигранти, които са обвинени за тежки закононарушения през 2016, по отношение на 2015. Близо 30% от нарушителите през 2016 са били имигранти, откакто са към 10% от популацията през същата година. Също по този начин, макар понижаване на общите закононарушения, е имало 6,7% нарастване от закононарушенията, свързани с принуждение. Изнасилвания и полови закононарушения са се увеличли с 13%, а убийствата с 14%.

Проверката на factcheck.bg, що се отнася до Германия, евентуално манипулативно приема 2022 година като “начална ”, тъй като даже през 2022 година е регистриран напредък на престъпността с цели 11,5%, само че най-малко от 2022 до 2023 няма кой знае какво придвижване на цифрите.

Единственото правилно изказване на factcheck.bg е, че Германия не демонстрира точната народност на чужденците, които правят закононарушенията. 

Приемайки, че Тошко Йорданов споделя “подобни мигранти ”, а престъпността измежду чужденци се подвига внезапно паралелно с бежанската вълна през 2015 година, а главните бежанци по генезис в Германия са от Афганистан и Сирия, изказванието, че няма връзка сред бежанците от Афганистан и Сирия и увеличената престъпност е подвеждащо.

Австрия

Лъжата на factcheck.bg за закононарушенията в Австрия е повече от явна. Авторката на публикацията споделя карта, на която се демонстрира от кои страни са най-вече обвинени за закононарушения. През 2022 година, на картата се вижда, че от Сирия има 6,504 обвинени, а от Афганистан 5,398 обвинени. Въпреки шерването на тази карта и не просто думите " Афганистан " и " Сирия ", а даже оцветяване на страните Афганистан и Сирия, авторката заключва, че " в статистиката не се загатват нито сирийци, нито афганистанци ". 

Всъщност, статистиката загатва сирийци и афганистанци и тъкмо какъв брой от тях са обвинени, а на картата, която споделят в отчета, даже са оцветени страните Сирия и Афганистан. 

Твърдението също по този начин, че най-вече нарушители има от страни от Европейски Съюз е мощно подвеждащо, тъй-като то разчита на безспорна численост. Най-много нарушители в Австрия са румънци, само че те съставляват и най-голямата непозната общественост в Австрия със 132,000 румънци в страната съгласно уеб страницата на австрийското посолство във Вашингтон, който изрежда всички националности в Австрия. Като % от общото им население, 9,7% от румънците в страната са нарушители. Същевременно, в страната има 55,000 сириици и 6504 нарушители от Сирия - почти 11,8% от сирииците в Австрия. Същото важи и за афганистанците - те съставляват 5398 от нарушителите, а са 44,000 от популацията. Тоест, близо 12,2% от афганистанците в Австрия са нарушители. 

Германците, които factcheck.bg включва като част от народностите с най-вече закононарушения са и най-голямата общественост с към 209,000, което значи, че техните 12,919 нарушители са едвам 6,1% или два пъти по-малко от афганистанските по отношение на популацията им.

Авторката също по този начин още веднъж подвеждащо заключва, че " равнищата на престъпността не са нарастнали в пъти през 2022, както твърди Тошко Йорданов ". Това е неистина, тъй-като Тошко Йорданов не загатва годината 2022. 

Друга статистика, която демонстрира по-високите равнища на мигранти по отношение на нарушителите е тази на популацията в пандизите на Австрия. 32,65% от пандизчиите в Австрия са с генезис отвън Европейския съюз, съгласно данни от австрийската правосъдна система. Според друга публична статистика на Австрия, в Австрия има 1,53 милиона души от непознат генезис, от които едвам 48% са от страни отвън Европейският съюз. От популацията на страната, което е почти 8,95 милиона души, това значи, че чужденците с генезис отвън Европейския съюз са близо 8,2% от популацията.

Въпреки, че са 8,2% от популацията, 32,65% от пандизчиите в Австрия са с генезис страни отвън Европейския съюз.

Проверено:

Не е правилно, че Тошко Йорданов лъже от трибуната, а изказванието му е издържано съгласно формалните статистики на Австрия и Германия. Factcheck.bg изкривява обстоятелствата и даже съзнателно пропуща аспекти на статистиката. В някои случаи, като изказванията за Австрия, авторката директно лъже, както се вижда даже в самата й публикация.

Източници:

Germany sees rise in crime committed by asylum seekers - https://www.ft.com/content/b5a8867e-28ea-11e7-bc4b-5528796fe35c

Violent crime rises in Germany and is attributed to refugees - https://www.reuters.com/article/idUSKBN1ES172/

Polizeiliche Kriminalstatistik 2022: Steigende Fallzahlen nach Wegfall der Corona-Beschränkungen - https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2023/03/pks2022.html?nn=9388922

Polizeiliche Kriminalstatistik 2022 - https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/downloads/DE/publikationen/themen/sicherheit/pks-2022.html

M. Barlai, B.Fähnrich, C. Griessler, M. Rhombergm, P. Filzmaier, (2017) The migrant crisis: European perspectives and national discourses, https://search.worldcat.org/title/953843642

Destatis - https://www.destatis.de/EN/Themes/Society-Environment/Population/Migration-Integration/Tables/foreigner-place-of-birth.html

Germany: Immigrants made up over 18% of 2022 population - https://www.dw.com/en/germany-immigrants-made-up-over-18-of-2022-population/a-65383249

Insassinnen- bzw. Insassenstand nach Staatsbürgerschaft - https://www.justiz.gv.at/strafvollzug/statistik/insassinnen-bzw-insassenstand-nach-staatsbuergerschaft.2c94848542ec498101444595343b3e06.de.html

Polizeiliche Kriminalstatistik 2022 -  https://bundeskriminalamt.at/501/files/2023/PKS_Broschuere_2022.pdf

Инфо: " Труд "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР